• 0723.328.990
  • office@energoplan.ro

Ce este Certificatul Energetic al unei clădiri?

Ce este Certificatul Energetic al unei clădiri?

Denumirea exactă este: Certificat de Performanţă Energetică si se prezintă drept un document scris prin care se declară si se certifică, intr-o formă sintetică unitară, performanţa energetică a clădirii, detaliindu-se principalele caracteristici termice si energetice ale construcţiei si instalaţiilor aferente acesteia, rezultate din analiza termică si energetică.

model certificat energetic

Certificat Energetic Cluj

Certificatul Energetic (Certificatul de Performanţă Energetică) este un document tehnic cu caracter informativ, care atestă performanţa energetică a clădirii.

Certificatul energetic este o cerinţă a Uniunii Europene ce trebuia pusă in practică din 2007, de la aderare. Începând cu 1 iulie 2013 este obligatoriu pentru toate tranzacțiile imobiliare – vânzare-cumpărare, închiriere sau recepția clădirilor nou construite.
Prin acest act viitorul cumpărător sau chirias este informat asupra eficienţei energetice a imobilului, exprimată prin consumul anual specific de energie (kWh/mp), construcţia fiind incadrată intr-una din cele 7 clase energetice (de la clasa A reprezentand eficienţă energetică ridicată la clasa G adică eficienţă energetică scazută).

Certificatul Energetic va duce la determinarea mai corecta a pretului locuintei in sensul ca, pretul imobilelor cu o nota energetica mai mare va creste intrucat sunt mai usor de intretinut, in detrimentul celor cu o eficienta energetica redusa. Astfel la cumparare clientul va decide daca va alege o cladire de clasa A sau o cladire de clasa G.

Certificarea energetică  crește gradul de conștientizare a consumului de energie și permite consumatorilor să compare clădiri, stimuland astfel proprietarii respectiv constructorii sa îmbunătățeasca eficiențea energetica a clădirilor. În multe cazuri, certificarea și punerea în aplicare a economiilor identificate conduc la un avantaj economic pe termen lung, economiile depășind costurile investițiilor. Cu toate acestea, consumatorii tind să se concentreze asupra costurilor pe termen scurt, mai degrabă decât de economiile pe termen lung, și nu profita de oportunități de creștere a eficienței care ar putea necesita un timp de amortizare care depășește ceea ce s-ar percepe ca un bun randament al investițiilor lor.  Astfel, certificarea energetica poate contribui la cresterea gradului de constientizare a consumului de energie și aborda, de asemenea disfuncționalitățile pieței care cauzeaza absorbtia sub optim de eficiență energetică a clădirilor.

Cu cat o locuinţă se află intr-o clasa energetică mai joasă cu atat mai mult se impun solutii de reabilitare termică si eficientizare a consumurilor. Trebuie insă pus in balanţă raportul costuri /beneficii  prin prisma economiilor realizate in urma investitiilor relizate. Datorita cresterii constante a preţului energiei, rentabilitatea soluţiilor de reabilitare termică a construcţiilor creste.

Alte cautari: certificat energetic, aviz energetic, certificat energetic Cluj, audit energetic, auditor energetic, pret certificat energetic, audit energetic Cluj

energoplan

Lasă un mesaj

Call Now Button